Διαγνωστικά τεστ


Διαγνωστικά

Το ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων του αμφιβληστροειδούς όπως φωτογραφία βυθού, αγγειογραφία (FA/ICG), οπτικά πεδία και οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)

Υπερηχογραφία Οφθαλμού

Η εξέταση αυτή ‘βλέπει’ ολόκληρο το μάτι κυρίως όταν δεν υπάρχει ορατότητα λόγω καταρράκτη ή αιμορραγίας. Χρησιμοποιείται επίσης για μέτρηση όγκων του οφθαλμού ή για υπολογισμό του φακού για εγχείρηση καταρράκτη. Γίνεται με τελευταίας γενιάς υπέρηχο ψηλής ευκρίνειας (Quantel Absolu) και διαρκεί ελάχιστα λεπτά χωρίς πόνο ή ενοχλήσεις



Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος απεικόνισης του αμφιβληστροειδούς. Διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα χωρίς καμία παρενέργεια. Το μηχάνημα Spectralis OCT2 της Heidelberg Engineering που διαθέτει το ιατρείο παράγει εξαιρετικής ποιότητας τομογραφία για παθήσεις της ωχράς κηλίδας, ενώ το μηχάνημα Cirrus HD-OCT της εταιρίας Zeiss παρέχει ανάλυση του οπτικού νεύρου για παρακολούθηση του γλαυκώματος.


Μη-επεμβαιτική αγγειογραφία βυθού OCTA

Η επαναστατική αυτή μέθοδος χρησιμοποιώντας το Heidelberg Spectralis OCT2 απεικονίζει τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς την ανάγκη χρήσης ενδοφλέβιου σκιαστικού, αποφεύγοντας έτσι τα ρίσκα της κλασσικής αγγειογραφίας με χρήση σκιαστικού. Έχει σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει την κλασσική αγγειογραφία για παθήσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η διαβητική ωχροπάθεια.


Αγγειογραφία ευρέως πεδίου με φλουορεσκείνη/Ινδοκυανίνη (Ultra widefield FFA/ICGA)

Η εξέταση αυτή αποτελεί την εξέλιξη της κλασσικής αγγειογραφίας. Γίνεται με τεχνολογία scanning laser με το μηχάνημα Spectralis HRA. Με τη χρήση ενδοφλέβιου σκιαστικού γίνεται δυναμική απεικόνιση της κυκλοφορίας του αμφιβληστροειδούς (Φλουορεσκείνη) ή των βαθύτερων στρωμάτων (Ινδοκυανίνη), με διπλάσιο πεδίο από την κλασσική αγγειογραφία και πολύ αυξημένη ποιότητα εικόνας. Χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό μέσο για αγγειακές, μολυσματικές, νεοπλαστικές και φλεγμονώδης νόσους του αμφιβληστροειδούς καθώς και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η εξέταση διαρκεί από 5 εως και 20 λεπτά ανάλογα με την πάθηση και το σκιαστικό.


Αυτοφθορισμός (Fundus Autofluorescence)

Είναι μια καινούργια διαγνωστική μέθοδος που απεικονίζει την υγεία του μελάχρουν επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς. Η εξέταση είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε συγγενείς δυστροφίες του αφιβληστροειδούς, φλεγμονές και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Γίνεται δε δευτερόλεπτα με χρήση scanning laser με το Spectralis HRA.


Φωτογραφία βυθού/Προσθίου ημιμορίου

Παρά την έλευση νέων τεχνολογιών για την απεικόνιση του βυθού και του προσθίου ημιμορίου, η παραδοσιακή ψηφιακή φωτογράφηση παραμένει η καλύτερη τεχνική για ορισμένες παθήσεις όπως νεοπλασίες του βυθού και της ίριδας καθώς επίσης για τεκμηρίωση παθολογίας του προσθίου ημιμορίου. Γίνεται στο ιατρείο με το ψηφιακό σύστημα CF-60UVi της Canon για τον βυθό και το ψηφιακό σύστημα ΙΜ900 της Haag Streit για το πρόσθιο ημιμόριο.


Οπτικά πεδία

Η εξέταση αυτή χαρτογραφεί την περιφερική όραση και χρησιμοποιείται κυρίως για το γλάυκωμα αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο με το Zeiss Humphrey HFA, το οποίο αποτελεί την πιο επικυρωμένη μέθοδο χαρτογράγησης του οπτικού πεδίου για παρακολούθηση του γλαυκώματος


Βιομετρία Laser

Βιομετρία σημαίνει μέτρηση των διαστάσεων του ματιού η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της δύναμης του ενδοφακού που τοποθετείται στο μάτι με την επέμβαση καταρράκτη. Η βιομετρία χρησιμοποιώντας Laser (αλλιώς γνωστή και σαν οπτική βιομετρία) είναι η πιο ακριβής μέθοδος με πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την παλαιότερη ακουστική (ultrasound) μέθοδο. Η μέτρηση διαρκεί 2 περίπου λεπτά και γίνεται ανώδυνα χωρίς παρενέργειες. Γίνεται στο ιατρείο με το IOL Master 500 της εταιρίας Zeiss, ένα από τα πιο ακριβή συστήματα βιομετρίας.


Wavefront analysis/Corneal topography

Το ιατρείο διαθέτει το πρωτοποριακό σύστημα Visionix 130 της εταιρίας Luneau το οποίο συνδυάζει τοπογραφία κερατοειδούς με διπλή μέθοδο placido disc και scheimpflug camera καθώς και Wavefront abberometry. Ο συνδυασμός των τριών τεχνολογιών προσφέρει μεγάλη ακρίβεια που εκτός από τη διαγνωστική ικανότητα για παθήσεις του κερατοειδούς όπως ο κερατόκωνος, είναι βασική για την σωστή επιλογή Premium ενδοφακών για επέμβαση καταρράκτη ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από γυαλιά μετεγχειρητικά.




Ο Ανδρέας Κοντός είναι απόφοιτος του University of Manchester με πτυχία νευροεπιστημών και ιατρικής με πρώτη διάκριση το 2005. Ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στο Moorfields Eye Hospital  και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και ειδικότερα στη χειρουργική υαλοειδούς/αμφιβληστροειδούς με fellowships στο St Thomas’ Hospital και Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, δυο από τα καλύτερα κέντρα εκπαίδευσης παγκόσμια.


© 2020 IPC Real Estates. All rights reserved. Designed & Developed by Enigma Web Solutions Operated by Enigma.