Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια απο τις πιο κοινές αιτίες απώλειας όρασης παγκοσμίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Είναι μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία της ωχράς κηλίδας. Εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 50 χρόνων και έχουν κοινό χαρακτηριστικό την εκφύλιση (φθορά) του αμφιβληστροειδούς. Χωρίζονται σε γενικές γραμμές στην ξηρή και υγρή μορφή.

Η ξηρή μορφή χαρακτηρίζεται απο σταδιακή ‘φθορά΄του αμφιβληστροειδούς με συνέπεια την απώλεια φωτοκυττάρων και μείωση της όρασης.

Η υγρή μορφή συνήθως εξελίσσεται απο την ξηρή μορφή. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται νεόπλαστα αγγεία κάτω απο τον αμφιβληστροειδή τα οποία είναι εύθραυστα και διαρρέουν υγρό, προκαλώντας πρήξημο στην ωχρά κηλίδα, ή μπορεί να αιμορραγήσουν προκαλώντας σοβαρή απώλεια όρασης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Στην ξηρή ΗΕΩ ο ασθενής παρατηρεί σταδιακή μείωση της κεντρικής όρασης η οποία προχωρά αργά και συνήθως παίρνει χρόνια πριν επηρεάσει την όραση σε βαθμό που να επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενή (όπως π.χ. οδήγηση). Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται ήπια παραμόρφωση της όρασης ή απώλεια μέρους της κεντρικής όρασης.

Τα πρώτα συμπτώματα της υγρής ΗΕΩ είναι απότομη μείωση της όρασης που συχνά συνοδεύεται με παραμόρφωση της όρασης (π.χ. ένα ίσιο αντικείμενο να αντιλαμβάνεται καμπυλωτό). Η όραση συνήθως παρουσιάζει ραγδαία μείωση σε μικρό χρονικό διαστημα. Αυτή η μορφή ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής απώλειας όρασης λόγω ΗΕΩ.

Υπάρχει πρόληψη;

Η αποφυγή του καπνίσματος και ρύθμιση των καρδιαγγειακών παραγόντων (αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, παχυσαρκία) βοηθά στη μείωση του ρίσκου. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει πως ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μειώνουν το ρίσκο εξέλιξης της ΗΕΩ.

Η συχνή εξέταση απο τον οφθαλμίατρο και κυρίως η άμεση εξέταση σε περίπτωση απότομης αλλαγής στην όραση είναι κρίσιμης σημασίας για πρόληψη της απώλειας όρασης.

Υπάρχει θεραπεία;

Η ξηρή μορφή της ΗΕΩ δυστυχώς στο παρόν στάδιο δεν έχει κάποια θεραπεία για επανάκτηση της χαμένης όρασης. Υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον στον τομέα και αναμένονται αποτελεσματικές θεραπείες στα επόμενα λίγα χρόνια. Σήμερα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη με καλή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής. Πολύ σημαντική είναι και η χρήση βοηθημάτων χαμηλής όρασης που μεγιστοποιούν τη αξιοποίηση της υπάρχουσας όρασης.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την υγρή μορφή της ΗΕΩ. Μεγάλες μελέτες έχουν αναδείξει τις ενέσεις αναστολέων του αυξητικού παράγοντα του ενδοθηλίου των αγγείων (VEGF) ως την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για σταθεροποίηση της όρασης, και σε πολλές περιπτώσεις σημαντική βελτίωση.


Εκτός απο τις ενέσεις υπάρχουν θεραπείες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα περιστατικά ανάλογα με τον τύπο της υγρής ΗΕΩ ή πιο συχνά σαν συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με ενέσεις. Σε αυτές τις θεραπείες περιλαμβάνονται θεραπείες με θερμικό laser, φωτοδυναμική θεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Η εξέλιξη των αναστολέων το VEGF έχει μεταμορφώσει την πρόγνωση της υγρής ΗΕΩ τα τελευταία 10 χρόνια με θεαματικά αποτελέσματα. Είναι ξεκάθαρο όμως πως για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα ο ασθενής πρέπει να μην καθυστερήσει να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο του μόλις εμφανιστούν συμπτώματα και να μην καθυστερήσει να ξεκινήσει θεραπεία εάν χρειάζεται. Ελπίζουμε πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε εξίσου αποτελεσματικές θεραπείες και για την ξηρή ΗΕΩ.
Ο Ανδρέας Κοντός είναι απόφοιτος του University of Manchester με πτυχία νευροεπιστημών και ιατρικής με πρώτη διάκριση το 2005. Ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στο Moorfields Eye Hospital  και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και ειδικότερα στη χειρουργική υαλοειδούς/αμφιβληστροειδούς με fellowships στο St Thomas’ Hospital και Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, δυο από τα καλύτερα κέντρα εκπαίδευσης παγκόσμια.


© 2020 IPC Real Estates. All rights reserved. Designed & Developed by Enigma Web Solutions Operated by Enigma.